Biografie

Biografie Sonja Bruning-Westenberg , kunsthistorica

In India geboren(1948), mijn ouders woonden in een appartement in de stad Bombay (het huidige Mumbai).
Ik heb mijn eerste jeugdjaren doorgebracht , met nog 2 zussen, op Java (Indonesie), omdat onze vader vanwege zijn werk telkens moest verkassen heeft ons gezin op meerdere plaatsen op dat mooie tropische eiland gewoond , de laatste verblijfplaats was in Sukabumi.
Vanwege persoonlijke en politieke redenen moesten wij in 1956 terug naar Nederland , in die onrustige periode (vanaf mijn 8
ste jaar) woonden we op diverse plekken, afwisselend bij familie in Eindhoven en Amsterdam en andere tijdelijke onderkomens, omdat we zo gauw geen nieuw huis vonden om in te trekken!

Eindhoven: Het huis in de Bosranklaan werd ons vaste woonplek. Al vrij jong kreeg ik interesse voor de Kunst, een vriend des huizes, de zeer verdienstelijke kunstschilder Kees Houtman werkte op grote doeken in olieverf in een abstraherende kleurrijke stijl .
Deze kleurrijke doeken inspireerden mij zeer.

Na een paar jaar al verhuisden wij naar Amsterdam , alwaar ik schilderles gaan nemen in de Werkschuit, ik heb daar heel veel ervaring opgedaan.
Na mijn Gymnasiumopleiding heb ik besloten om Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te gaan studeren.
Tijdens de studie Kunstgeschiedenis( jaren 70/80) aan de V.U. in Amsterdam, moest in het eerste jaar een verplicht vak ‘Praktische Kunstbeoefening’ gevolgd worden, dit vak volgde ik met bijzonder veel plezier.

Een ontmoeting met mijn Surinaamse oudoom en kunstschilder Leo Glans (Paramaribo 1911- Wassenaar1980), ik was ong. 10 jaar , heeft mij eveneens geïnspireerd om te schilderen en om naderhand Kunstgeschiedenis te gaan studeren.
Leo besloot al jong (16 jaar) aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam zijn geluk te beproeven,
hij was de eerste Surinamer , die werd toegelaten, en heeft veel prachtige impressionistische schilderijen gemaakt.

Leo bracht zijn schilderijen en tekeningen mee vanuit Paramaribo, om ze te laten zien aan de toelatingscommissie op de Rijksacademie. Hij werd vrijwel direct toegelaten.
Zelfs, toen de ziekte lepra ervoor zorgde dat hij volledig blind werd, hij woonde toen met zijn vrouw in Den Haag en later Wassenaar, heeft hij zich beziggehouden met de kunst, hij bezocht beurzen in binnen- en buitenland, waar hij samen met zijn vrouw Anna kunstwerken uit zowel de oude als moderne tijd op hoog niveau aankocht!
Zijn eigen kunstenaarschap heeft Leo sinds zijn blindheid links laten liggen, geen enkel werk is meer uit zijn handen gekomen.
Zijn vrouw “keek” naar en beoordeelde de kunst op de beurzen/veilingen als het ware met ‘zijn’ ogen.
Dat bezorgde mijn oom nog veel vreugde.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik na mijn studie Kunstgeschiedenis , intussen wonende in Uithoorn met mijn man en 2 zonen, behalve vrijwilligerswerk in het Vrouwentrefcentrum in Uithoorn en later in Galerie Fort aan de Drecht in Uithoorn (beiden opgeheven) ook kunstzinnige lessen in de praktijk ging volgen, en wel in de volgende technieken :

Schilderen: Docenten: Jan Nijland (Acryl St. Crea Uithoorn) , Gon Hageman (acryl) In ‘Kunst /atelier op Zolder’, Achterberglaan Uithoorn, Henny Woud (atelier in Waverveen)

Beeldhouwen (bij Femke Kempkes de Kwakel, Jeannette de Baat in Vinkeveen, Ella de Nijs St. Crea in Fort a/d Drecht Uithoorn ) , en Angela Bruning-Teunissen (A’dam, Spanje),

Aquarelleren (bij Amy Ferwerda in Vrouwentrefcentrum Uithoorn ), Pasteltekenen (bij Dick Stolp Vrouwentrefcentrum), keramiek, handvormen (bij Martina Dielen atelier Margrietlaan Uithoorn), brons gieten (bij Mark van Kuppevelt) en een cursus edelsmeedkunst (bij Marleen van der Kraats in St. Crea) Ook volgde ik lessen boetseren en portrettekenen ,- schilderen in de S.A.K.B.(St. Amstelveense Kunstbelangen) in Amstelveen.

Mijn favoriete bezigheden zijn op het moment schilderen en beeldhouwen:

Schilderen: 1 x in de week organiseren mijn vriendin Amy en ik een teken/schildersessie bij ons thuis! Ik volg ook graag schilderworkshops in de buitenlucht bij Henny Woud , Waverveen. In Nieuwkoop.’t Reghthuys heb ik ook meegedaan aan diverse workshops (o.a. Pop-Art) en zal dat blijven doen!

Beeldhouwen : De laatste jaren put ik steeds opnieuw inspiratie uit de beeldhouwlessen in speksteen van beeldhouwster Marjolein Berger-Vos in haar bedrijf InTotuition in Mijdrecht!